maandag 15 december 2014

Leef je droom vandaag

Er is maar 1 dag en dat is vandaag. Vandaag is de eerste en de laatste dag. Er is maar 1 moment en dat is nu. Vandaag begreep ik misschien pas echt hoe waar dit is en hoe eenvoudig het eigenlijk is om je droom te leven hier en nu.


Ik realiseer me vandaag dat ik mijn droom leef als ik vandaag samen met mijn partner en zoon naar Damme (een klein dorp in de buurt van Brugge) ga. Ik heb daar al een paar dagen een gevoel bij. Ik krijg er energie van, als ik er aan denk. Ik voel me blij zonder nu precies te weten waarom. Niets spectaculairs. Een idee wat zomaar uit het niets ontstaat.

Misschien is ieders droom wel te herleiden tot verbinding ervaren tussen jou en je omgeving of tussen jou en de mensen om je heen. Maar verbinding tussen hoofd, hart en handen is misschien minder voor de hand liggend. Wat ik hier mee bedoel? Je hebt een gevoel en vervolgens komt je denken er tussen. Je denkt bijvoorbeeld: het is drie uur rijden heen en weer naar Damme en dat voor 1 dag. Het is misschien handiger om tijdens de vakantie te gaan, dan kunnen we gelijk een paar dagen blijven etc. etc. En het is ook wel lang in de auto zitten op een zonnige dag als deze etc. etc. En wat gaan we er eigenlijk doen? Alleen - ik heb het gevoel nu - nu is het moment dus om te gaan - of niet.

En de wereld vergaat niet of je nu wel of niet gaat. Zo belangrijk is het niet.

Maar je hebt er wel een gevoel bij. Je wordt er blij van. Je ervaart plezier als je er aan denkt. En dat wil je, je wil dingen doen waar je blij van wordt en waar je plezier in hebt.

Achteraf terugkijkend was het leuk en plezierig. Het bleek in België open monumenten dag te zijn en we kwamen bij een tentoonstelling in een voormalig rusthuis terecht waarin de levensverhalen van de vroegere bewoners door kunstenaars tot een aantal prachtige en soms aangrijpende presentaties waren verwerkt. Mensen vertelden over hun leven en de dromen die ze hadden en hoe het hen was vergaan. Die dag had iets in zich wat ons beiden heeft geraakt.

Als vandaag de laatste dag van mijn leven zou zijn geweest dan zou ik blij zijn met vandaag. Ik zou niets anders gedaan kunnen hebben, want dit was wat er was.

De essentie van de ervaring was voor mij: verbinding tussen hoofd, hart en handen. Het samenvallen van intentie en ervaring. De ervaring van samen te vallen met jezelf, de tijd en de plek.

En plezier en vreugde om in die kleine dingen je droom te leven en dat gevoel neem je met je mee de volgende dagen.

Een eenvoudige check bij iedere keuze of besluit:
  • Leef ik mijn droom vandaag?
  • Leef ik uit angst of uit vertrouwen?
  • Leef ik mijn droom als ik deze keuze maak of leef ik mijn angst?
  • Waar word ik vandaag blij van? Wat geeft energie?
  • Volg ik mijn vreugde?
  • Hoe zal ik me vanavond voelen als ik de dag afsluit bij het ene of het andere besluit?
  • Word je bewust van wat je volgt. Het ene geeft energie en het andere kost energie. Volg je de vertrouwensstroom of volg je de angststroom?
Om eens bij stil te staan:

Hoe kunnen we onze grote dromen realiseren, als we ons niet bewust zijn van onze “kleine” dromen en daarmee bedoel ik onze verlangens in het hier en nu, wat nu op dit moment energie geeft en/of vreugde geeft, wat vaak ook een beetje spannend is en weerstand oproept. Je moet m.a.w. een drempel(tje) over, ook bij die kleine dromen.

Al was het alleen maar dat je iets doet wat je nog nooit op die manier gedaan hebt.
“Je gevoel volgen vanuit vertrouwen” Zouden we dat niet allemaal willen? Hoe moeiteloos zou het leven zijn? Dat is misschien wel een droom die we allemaal delen. Het verstand wil de controle, dingen begrijpen. En je gevoel zegt ….

En wat als je dat vertrouwen (nog) niet voelt, investeer dan in jezelf, in programma’s die je helpen om ….

Ik wens je toe dat je je gevoel volgt, je kleine en grote dromen en kom je er toch niet uit, doe dan mee aan één van onze programma’s of maak een afspraak voor een vrijblijvend instapgesprek.

Life is a journey, not a destination (Ralph Waldo Emerson)

Marianne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten